Kommunikációs tréningek - WÉK CME - a tanultak

ITT olvashatod, hogy mi ez a WÉK CME tréning és miért ajánlom mindenkinek. Most azonban bemutatnék két konkrét gyakorlatot, hogyan lehet csökkenteni a stresszt.

Röviden tömören, hogyan tudom a stresszt kezelni?

  • Teszek ellene
  • Levezetem a feszültséget

Hogy segítsenek a döntésben, itt van 4 kérdés, más néven a F.I.L.É. módszer

Fontos-e nekem ez az adott helyzet?

Indokoltak-e az érzéseim, gondolataim az objektív tényeket is figyelembe véve?

Lehet-e pozitívan befolyásolni a helyzetet?

Érdemes-e tennem valamit, figyelembe véve a saját és mások gondolatait?

Úgy működik, hogy (minden helyzetre külön) felteszed a fenti kérdéseket. Amennyiben mindegyikre IGEN a válasz, akkor jöhet az akciózás. Úgymint problémamegoldás, önérvényesítés (asszertivitás), vagy mondjuk a nemet mondás. Ha bármelyikre is (akár egyre is a négyből) NEM a válasz, akkor inkább valamilyen módszerrel vezesd le a feszültséget. Ilyenek lehetnek gondolat-STOP technika, negatív gondolatok átkeretezése, relaxációs módszerek (mélylégzés, progresszív relaxáció, autogén tréning, meditáció), figyelem elterelés (séta, sport, otthoni munkák, tea/kávé…)

Demégmielőtt. Mi is az asszertivitás?

b3a75204a7fca4cbdfd6dcc6751378ee.jpg

"Az asszertivitás azt jelenti, hogy nehéz érzelmi szituációban is képesek vagyunk érvényesíteni igényeinket, miközben a másik fél szükségleteit is tiszteletben tartjuk". Vagyis se nem esünk neki a másiknak, vagyis nem vagyunk agresszívek, senem húzódunk a háttérbe "elfogadva sorsunk", azaz nem vagyunk passzívak sem. (részletesebben, itt). A közkedvelt cinizmus és szarkazmus például az agresszív viselkedéshez tartoznak, úgyhogy amikor asszertív vagy, ne használd az ilyesfajta "megjegyzéseket", hangsúlyt", "stílust".

Hogy jön ez a stresszkezeléshez? Mert egy egy stresszes helyzetben felszínre tör az érzelem, amit pedig fel kell ismernünk és kezelnünk kell tudni. És hiába vagyunk érzelmektől felfűtve, vagy épp lefagyva, az élet halad tovább és nekünk egy-egy ilyen helyzettel kezdenünk kell valamit. Vagy úgy, hogy szót emelünk, vagy valahogy levezetjük a "stresszt" (mondhatni az érzelmi túltengést). Ez így egyszerűnek hangzik, viszont a kommunikálás komplex dolog, nem lehet mindig ilyennek, vagy olyannak lenni, így asszertívnak sem lehet lenni, nem is érdemes és nem csak a helyzet, de a kapcsolat is befolyásolja, mikor milyen kommunikációt használjunk. Ezért kell gyakorolni és amúgy is "gondolkodni, mielőtt beszélünk". Más szavakkal,

nem mindegy, hogy gondolatot, vagy érzést öntesz szavakba. 

 

Ha nem hiszed, válassz egy helyzetet és tedd fel magadnak a 4 kérdést. Ilyen egyszerűen meg tudod határozni, hogy hogyan reagálj egy helyzetre. Nekem például ez a kérdés mutatott rá arra (kaptam egy metaforikus pofont), hogy valójában mi az egyik problémám, nem csak a munkahelyen, hanem még a magánéletben is. Mégpedig, hogy az "I"-re nem figyeltem eléggé. Vehemensebb voltam a kelleténél néhány helyzetben, amit aztán megbánás és sűrű bocsánatkérés követett. És mivel nem szeretek bocsánatot kérni, mert az azt jelenti, hogy megbántottam valakit, ezért inkább elkerülném, ha lehet. Így jutottam arra a felismerésre, hogy jobban utána kell gondolnom, vagy újra át kell gondolom mi is hangzik el egy-egy helyzetben, és rájövök, hogy már nincs is értelme vehemensen reagálni. És amúgy is, visszakérdezni mindig szabad és egy nagyon hasznos dolog, úgyhogy inkább visszakérdezek.

A másik módszer, amit kiemelnék, az maga az asszertivitás.

Volt egy házifeladatunk, ami a második pofont adta (nem vagyok mazoista, viszont a lelki pofonok nagyon hasznosak és örülök, amikor egybe belefutok). A házi feladat arról szólt, hogy adott példákra hogyan lehetne asszertíven reagálni. A házi feladatot készítve jöttem rá, hogy 1. valójában miről szól az asszertivitás és 2. miért megy nekem olyan nehezen (3. másnap ezt megbeszélve a tanárral esett csak igazán le, hogy miért is nagyszerű megtanulni asszertívnek lenni).

Azt állapítottam meg, hogy asszertíven kommunikálj a következőket kell tudnod:

  • Tudnod kell készíteni egy pillanatképet arról a helyzetről, amiről beszélni fogsz.
  • Tudd, hogy mi történt.
  • Tudd, hogy milyen érzést váltott ki belőled.
  • Tudd, hogy mit vársz el a másiktól.

Nagy általánosságban ilyen formában teheted meg: Amikor asszertíven kommunikálsz, objektíven tényszerűen leírod mi történt, elmondod milyen érzést váltott ki belőled és megkéred a másikat ezek alapján valamire.

Mert az, amiről asszertíven akarsz beszélni, a múltban történt. Még hogyha éppen beszélgetés közben is reagálsz asszertíven, akkor is az idő halad, és csak egy pillanatképről fogsz beszélni, nem egy folyamatról. Nem arról fogsz beszélni, hogyan jutottatok el ide, vagy hova vezet. Arról a momentumról fogsz szót emelni, ami egy valamilyen érzést váltott ki belőled, (feltehetőleg azért mert szeretnéd, hogy a másik fél legközelebb már ne úgy cselekedjen, ahogy cselekedett). Mivel szinte pillanatról pillanatra más és más érzéseid lehetnek, ezért minden helyzetre külön asszertív reakciód kéne legyen (feltéve, ha a FILÉ mind a négy kérdésére IGEN a válasz). 

Hogy mindez amúgy miért jó? Azon túl, hogy

  • meghallgatnak amikor asszertívan kommunikálsz,
  • több dolgot elérsz egy kérdéses helyzetben és
  • a kapcsolataid minősége is javulni fog,

szóval ezeken felül megtanulod jobban elemezni a helyzeteket. Ez azért hasznos, mert gyakorolva így könnyebben veszed észre magadon is és másokon is, hogy valójában mi is, illetve miért is történt, vagy miért és miért úgy hangzott el ami elhangzott. Ami végül hozzásegít az empatikussághoz. ami pedig segít abban, hogy megértsed az embereket körülötted. Hogy ez miért fontos? Később még biztos lesz róla szó, de addig is, ha már a fenti kettőt gyakorlod, hidd el, kiegyensúlyozottabb lesz az életed.

 

Ha szeretnél odafigyelni arra, hogyan kommunikálj stresszmentesebben és élj boldogabban, harmonikusabban önmagaddal, menj el a tréningre. Addig is találtam egy pdf-et, amit átolvashatsz.

 

Felhívnám a figyelmed arra, hogy

mint ahogy nem könyvből tanulsz meg úszni, sem vezetni, hanem vízben és a balelsőn

ez a tanfolyam mindenféle túlzás nélkül aranyat ér, úgyhogy ne sajnáld rá a pénzt és időt. Átolvasgathatod, gyakorolgathatod is otthon a pdf-et, azonban javaslom, hogy menj el a tréningre. Abban van az igazi ereje, hogy nem csak a facilitátor fog segíteni a fejlődésben, a problémáid megoldásában, hanem az egész csoport. Több szem többet lát alapon és mindenféle tapasztalatú ember vesz majd körül. Hogy ez miért ér aranyat, ITT olvashatod

 

 

     (    (
      )    )
 ................
|              |]
 `----------'

Ha tetszett a cikk, hívj el egy kávéra személyesen és beszéljük át, esetleg adj új témát, vagy ha épp nem érsz rá, küldj egy kávét, hogy éjjel nappal csak ilyen cikkeket írjak. Addig is egy "like" és egy "megosztás" is sokat segít.

Köszönöm!