a cigi effekt - a természet rendje ellen

A cím egy kicsit félrevezető, mert pénzügyi témáról lesz szó. A cigi effekt arról szól, hogy amikor cigizünk is van pénzünk minden másra, viszont amikor az ember amikor leteszi a cigit nem tudja, hogy hova tűnik az a pénz, amit eddig cigire költött. Mintha a cigizés ingyen lett volna.

Sokat gondolkodom azon, hogy a pénzügyi IQ-m lehetne jobb is. Illetve, azon is változtatni szeretnék, hogy csak ülök a pénzen, és kiadásaim inkább számítanak elherdálásnak, mintsem olyan költekezésnek, ami előnyömre szolgál, akár lelkileg, akár fizikailag.

Gondolok itt arra, hogy képes vagyok 1 napra leugrani a balatonra egyedül is, ami lehet jól esik, de semmi olyat nem csinálok, ami mondjuk hobbinak számítana, vagy aktív pihenésnek. Igaz, hogy kikapcsolódom, viszont mivel vannak közelebbi kedvenc helyszínek, amik a célnak megfelelnének, és így olcsóbb lenne, ezért számít ez inkább pénzkidobásnak. Volt, hogy idén még télen lementem 2 napra (1 estére) csak mert le akartam fotózni a völgyhidat

Ez tudatosan hobbi miatt volt, meg amiatt, mert szükségem volt "levegőváltozásra". Szó szerint.

Az elmúlt 2 hónapban foglalkoztatott a téma, hogy miért mondanám valakire, hogy "dejóneki", már már irigykedő hangsúllyal és mögöttes érzéssel. Tudom, hogy ez butaság, ezért nem gondolkodom így. Hogy fel tudjam mérni, mikor juthat esetleg eszembe ilyen, kicsit lejjebb engedtem ezt az elvem és megfigyelve a 2 hónap szituációit, arra jutottam, hogy van pár helyzet, amikor ez akarva akaratlanul eszembe jut. 

Az elején kifejtettem, hogy mi is a cigi effekt. Ezt szeretném most megmutatni konkrét példákon (neveket nem említve).

Egyik ismerősöméknek nemrég vettek új autót. Hitelre vették, amit amúgy minden pénzügyi logika ellenez (kivéve, ha haszongépjárműnek veszed). nem volt olcsó az autó, mert szalonos totál új autót vettek. Azonban ez a mindennapi életükön nem látszik. kiadtak egy ekkora összeget, a havi törlesztő is vagy 70-100 között van biztosan, ami azért már jelent valamit egy büdzsében, de mint a cigi esetében, mintha ott sem lenne ez az összeg. Biztos van egy havi fix átutalás, vagyis max egy értesítést kapnak, hogy lement az összeg, nem kézzel utalnak. A lényeg mégis az, hogy vettek valamit, ami nem volt olcsó, mégis úgy folyik tovább a hétköznap, mintha csak az számítana, hogy van egy új kocsi.

Másik ismerősömék házat építettek, egy másik meg házat újított fel. Mind a ketten hitelesek. A hitel konstrukció miatt mind a kettőjüknek amúgy 150-200 körül van havonta a törlesztő, csak más időtartamra. Ez azonban mint az előző esetben, mintha meg sem látszana rajtuk. Mintha az élet menne tovább és mintha nem hiányozna az életükből az az összeg. És mint a kocsi esetében, mintha csak a ház megjelent volna az életükben és ez csak úgy odavarázslódott volna. Pedig, ha fordítva lenne, 150-200-zal több lenne a bevétel, egyből észrevennék és változna az életük.

Ez így belegondolva eléggé természetellenes, mondhatnám elég emberi. Eszembejut erről a hozzáállásról Smith 

ügynök monológja a vírusok és az emberi hasonlóságról.

Mert hogy nézne ki ez a természetben? (ne a szobanövényekre gondolj) . direktbe a növények nem tesznek ilyet, habár a növekedésük és a virághozatal komoly energiabefektetést igényel, de vannak helyzetek, amikor "bevételük", vagy "tartalékaik" megcsappannak.

Mert mi van, ha jönne egy száraz évszak. A növények ilyenkor érzik, hogy nem úgy alakul az esőzés, ahogy számítottak rá. elkezdenek tartalékolni. amikor kapnak esőt, gyorsan nekiesnek a levélnövesztésnek, amin keresztül ugye levegőhöz és némelyikük vízhez is jut. Van olyan terület a földön, a sivatag, ami esőzés idején virágba borul. Mert ott a kaktuszoknak levelet már kevésbé kell hozniuk, viszont szaporodni abban a pár napban tudnak, amikor évente leesik az eső. 

Az Ember ezzel ellentétben viszont mintha csak az eredményt látná, de azt, hogy mi van a képlet másik oldalán, már kevésbé.

Szerencsére a barátaim okosak és számoltak azzal, hogy a hitelt hogyan tudják visszafizetni, és tudatosan gondolnak arra, hogy hogy fér ez bele a büdzsébe, miről kellett lemondaniuk. Sőt, a havi bevételükkel is úgy kalkuláltak, hogy bőven beleférjen. Viszont kívülre akkor sem nagyon látszik ennek a nyoma, lehet azért sem, mert "bőven belefér".

Képzeljük el, hogy a kevésbé tudatos emberek egy-egy ilyen hitelt képesek tévére, mobiltelefonra, laptopra, hajszárítóra is felvenni, vagyis olyan használati tárgyakra, amiket nem maguknak vesznek, hogy jobb legyen az életminőségük, hanem abból a megfontolásból is eladják a lelküket is néha, mert lehet vele dicsekedni a haverok előtt. Amiben nem segít az sem, hogy a véleményem szerint csaló, hazug, tolvaj "rövidlejáratú" "kisösszegű" hitelintézeteknek meg jobb a marketing vénája, mint az erkölcsi, etikai.

Tételezzük fel, hogy tudatos vásárlóról van szó. Olyasvalakiről, aki magának vásárol, nem a szomszédnak.

quote-too-many-people-spend-money-they-haven-t-earned-to-buy-things-they-don-t-want-to-impress-people-will-smith-173643.jpg

túl sok ember költ el olyan pénzt, amit még meg sem szerzett, hogy olyan dolgokat vegyen, amit nem is akar, olyan embereknek, akiket nem is szeret.

Azonban ha megvan az előfeltétel (tudatosság, nem csak képzelt, hanem valós), akkor a cigi effekt bizony jó dolog. Mert alapvetően az ember a költekezés ellen van. Ha már megszerezte, akkor nem akarja ereszteni. Rajta akar ülni, bele akarja varrni a párnájába... Viszont vásárolni előremutató dolgokat viszont hasznos az előrehaladáshoz. Természetesen nem kell "felhasználói társadalmasat" játszani, nem kell a félig jó dolgainkat lecserélni, viszont amit már le kell, vagy le akarunk ÉS megtehetjük, azt már akár meg is léphetjük. A cigi effekt biztosít majd minket, hogy csak a pozitív oldalát érezzük a dolognak, vagyis az előrehaladást, viszont a képlet másik oldalát nem. Ha ügyesen csináljuk, még az is megtörténhet, hogy tudatalattink elintézi, hogy bevételünk is növekedjen az igényeinkhez.

Lehet okosan is csinálni, meg lehet akaratból is. (emlékeztetőül, az állatoknak van (csak) akaratuk). Nekünk embereknek megadatott, hogy képesek vagyunk gondolkodni. Azt mondom, ha már van, használd. 

Eredetileg nem véleménycikkre gondoltam, hanem csak meg akartam fogalmazni, hogy ez rám milyen hatással van és hogy a cigieffektnek mi az előnye. Ezen felül szerettem volna magamnak egy kis lökést adni ezzel a cikkel, hogy átléphessek én is az említett "ösztönt", hogy csak ülök a pénzen, vagy ahogy az elején említettem, csak "herdálom" a pénzt, és nem pedig "építkezem belőle". Ismerem az előnyeit és köszönöm barátaimnak, hogy ha nem is tudatosan, de hozzásegítettek ahhoz, hogy fejlődhessek ebben is. Apró lépésekkel, de ebben is és abban is jobb vagyok nekik köszönhetően. (és még szerencse, hogy vevő vagyok az ilyen dolgokra, pont mint a szerencse esetében, és lehet azért is vagyunk még sok sok év után is barátok, mert nem maradtam ugyanaz a valaki, akivel megismerkedtek)