jövőidő hatása a jövőre

Amikor azt hinnéd, hogy nincs hatással rád, hogy milyen nyelveken beszélsz, tévedsz.

Sokat gondolkodtam azon, hogy mennyire van hatással a magyarokra, hogy rengeteg kérdést úgy kezdünk, hogy "nem kérsz..." vagy "nem szeretnél..." vagy "nem lenne kedved...". Egy másik példa, hogy még mi azt szoktuk mondani, hogy "semmi baj", ha mondjuk rálépnek a lábunkra, vagy késtek egy megbeszélésről, addig az amerikaiak inkább azt, hogy "it's OK", ami inkább úgy lenne fordítható, hogy "minden rendben". 

Egy ismert mondás is úgy tartja, hogy "minél több nyelven beszélsz, annál több féle képpen látod a világot", vagy egy másik "addig nem értesz meg egy nyelvet sem, amíg nem ismersz legalább kettőt."

És a címhez gy remek TED-es előadás, arról hogy a nyelvünk miben befolyásolja a pénzügyi intelligenciánkat és milyen módon van hatással a jövőképünkre.

Brian Tracy is azt mondja, hogy amikor célokat határozunk meg, beszéljünk úgy magunkról, hogy jelenidőben beszélünk és nem jövőidőben. Mert ez az a "nyelv", amit az agyunk úgy értelmez, hogy azzal neki dolga van. A jövőidőt a tudatalattink nem tudja értelmezni, mert az nem most van. Ezért mindig, ha lehet, beszéljünk jelenidőben terveinkről.

 

Hogy a nyelvezetünk mennyire van hatással ránk, a gondolatainkra, a döntéseinkre, egyszer még visszatér egy átfogó cikkben. 

 

 

     (    (
      )    )
 ................
|              |]
 `----------'

Ha tetszett a cikk, hívj el egy kávéra személyesen és beszéljük át, vagy adj új témát, vagy ha épp nem érsz rá, küldj egy kávét, hogy éjjel nappal csak ilyen cikkeket írjak. Addig is egy "like" és egy "megosztás" is sokat segít.

Köszönöm!