a sikerkönyvek árnyoldala - a kenyeret sem kalapáccsal szeled fel

downloadqq.jpg

Hasonló témában már írtam posztot arról, hogy ha valamit el akarsz érni, előbb kezdj el úgy viselkedni, olyan dolgokat csinálni, mint a céloddal kollerál. Másképp "fake it, until you make it". 

Ebben a posztomban egy kicsit másképp közelítem meg a kérdést, és érdemes lenne minden ilyen könyvre rátenni a figyelmeztetést, mint a cigire, vagy a tévéműsorokra, hogy felügyelettel ajánlott olvasni. Mert...

A sikerkönyvek (önfejlesztési és spirituális) könyvek többet ártanak az emberiségnek, mint használnak. Pont mint a social media (facebook, insta, tiktok...).

Azt lopják el rengeteg embertől, amiből kevés van. Reményt és időt. Olyan világot mutatnak (láttatnak algoritmusok segítségével), amik sokak számára (és direkt fogalmazok így) elképzelhetetlen. És tudjuk, hogyha nincs benne a valóságképedben, nem válik valóságoddá. Ezért is megy csődbe a lottónyertesek többsége.

A Maslow piramis mindenhol érvényesül, még akkor is, hogyha csak egy marketinges rakta egymásra Maslow kategóriáit. Mert remekül kijön a piramis formából az is, hogy egy éhezőnek nem fogsz tudni beszélni arról, hogy tanuljon meg festeni, mert az is a kifejezésnek egy módja. Ezek a könyvek rengeteg embernek olyan reményt adnak, amitől mintha kapnának egy teljes remény beöntést, amitől aztán igen hamar a szervezetük meg is (akar) szabadulni és így még rosszabb állapotba kerülnek, mint enélkül élhetnének, szépen lépésről lépésre feljebb lépni a piramis lépcsőfokain.

Szinte mindegyik sikerkönyvet többszörös milliomosok írnak, saját példáikon keresztül és arról beszélnek, hogy a maslow piramis tetején mit érhetsz el. Igazából az is elhangzik, hogyan jöhetsz ki a mélyéről a gödörnek (mindenkinek van egy ilyen sztorija, ha megfigyeled), viszont visszatérve az éhező példához, amikor éhezel, és valaki azt akarja éppen megtanítani, hogy hogyan érheted el, miközben egy teljesen megterített svédasztal van mögötted, vajon mire fognak figyelni az olvasók?

Ahhoz, hogy meghallhasd, amit ezek a könyvek szeretnének neked mondani, amiben szeretnének neked segíteni, elérni egy szebb és boldogabb és teljesebb és felszabadultabb életet, ahhoz legalább a piramis közepénél kell járnod, ÉS akarnod kell a fejlődést neked is, VAGY olyan önuralom kell, hogy a terüljterülasztalkám ne vigye el a figyelmed. Vagyis nem mindenkinek valóak a sikerkönyvek. 

Van hasznuk, viszont nem hiába beszélünk piramisról. Ami nagyjából azt is reprezentálja, hogy az emberek többsége melyik lépcsőfokon helyezkedik el. 

Azt akarom ebből kihozni, és a saját példámból tudom, hogy kell egy "tanár", aki segít ezeknek az információknak a helyen kezelésében. Akár egy már "fejlettebb" barát, vagy coach, vagy tréner. A Bibliát, az egyik legrégebbi önfejlesztő könyvet is "tanárokkal" oktatják és értelmezik, csoportokban, ezt hívják vallásnak. 

Akár egyedül vágsz neki, akár vezetéssel, lásd az utat, viszont a következő lépcsőt akard először elérni. Tudatosan, önfegyelemmel. Hidd el, hamarabb eléred a célod lépésről lépésre, mint hogyha egyből 3-at akarnál ugrani, és aztán visszaesel egy lejjebb lévő szintre és onnan kellene folytatnod. Sokkal több energiád is megy rá, eközben nem is leszel önmagaddal harmonikus, magaddal fogsz harcolni folyamatosan és végig azt fogod érezni, hogy neked semmi sem sikerül. Ha lépésről lépsre haladsz, mindig azt fogod érezni, hogy sikerült valami, és sikeres vagy :)

A teknős is legyőzte a nyúlat :)