a legősibb mesterség nyomában - vasárnapi elmélkedés

Biztosan az az ősi mesterség, amire mindenki alapból gondolna? 

prostitute-strada.jpg

Lássuk csak. Mi is a mesterség?

szakma (más néven mesterség) képzettséget (és gyakorlatot) igénylő foglalkozás. (forrás)

Arra gondolhatnánk, hogy régen, még az őskorban is akartak valamit a nők és a férfiak. Volt férfi, aki nem volt nagy vadász, nem kapott (csak úgy) nőt, mint az alfa hímek, így kénytelen volt más mesterség után nézni, hogy a nőt ki tudja fizetni. Aztán tényleg elmondható, hogy mesterséggé nőtte ki magát, mert a nők elkezdtek felfigyelni arra, hogy melyik asszony kelendőbb. (Egyéb részletezés nélkül), rájöttek, hogy a terhes asszonyok kelendőbbek, mert nekik biológiailag tágabb a pupillájuk. A tágabb pupilla pedig izgalmi állapotot sejtet, ami tudat alatt vonzóbb a férfiaknak. Ezért elkezdtek pupilla tágítókat használni, hogy szexibbnek kívánatosabbnak tűnjenek. Ezt így már nevezhetném mesterségnek a cserebere helyett.

Illetve szerény véleményem szerint senki sem kezdte kurvaként, max belefárad a többi munkába és inkább valamiért cserébe felajánlja amije amúgy is van. A testét.

Igenám, de ezt még nem nevezném mesterségnek, maximum adok-kapoknak. Az egyetemen mindenki megtanulta, hogy mi a különbség a kurv*k és a rib*nc között. A kurv* pénzért, a rib*nc ingyen csinálja. Egy mesterség pedig profitalapú. És ha belegondolsz, mivel fizetett akkor az a valaki a "hölgynek" azért, hogy 2 percig "A valakinek" érezhesse magát?

Hát ezaz.

Akkor mégsem annyira egyértelmű, hogy melyik volt előbb, a tyúk, vagy a tojás. (ha nem tudnád, segítek, a tojás volt előbb, mert a hüllőkből fejlődött később ki a tyúk és a hüllők már tojással szaporodtak).

Több motivációs tréner, akinek tréning anyagában szerepel a sales, (pl. Brian Tracy, Tony Robins, Dale Carnegie, Napoleon Hill...) úgy vélik, hogy

a sales a legősibb mesterség.

ga_sales.jpg

Ez már talán tényleg nevezhető legősibbnek, egészen addig, még bele nem gondolsz, hogy valamit el akarsz adni. Azt a valamit, vagy el kellett készíteni, vagy össze kellett gyűjteni, MÉG mielőtt eladnád.

Így a sales sem nevezhető legősibbnek.

Gondolhatna arra az ember, hogy akkor a fizikai munka volt a legősibb mesterség, hiszen valamit elő kellett állítani ÉS, ha innen nézem még közel is áll a kurv*sághoz, ahogy sokan gondolunk arra a mesterségre. Aztán átfut a fejedben, hogy akkor talán minden fizikai munka kurv*ságnak számít? És hogy talán nem butaság, már már okos dolog néha az agyunkat használni, még hogyha fárasztó is? 

Vissza a mederbe, mert kicsit elkalandoztam. Kicsit, mert szerintem közel vagyunk már a megoldáshoz. Ugyanis 

a legősibb szakma így mindent összefoglalva nem más, mint az irányítás, vezetés, 

th.jpg

direkt olyan képet választottam, ahol a főnök és a vezető ketté van választva

Megmondom miért. Amíg egyedül dolgozol, magadnak, addig nem beszélnék szakmáról, csupán túlélésről, vagy hobbiról. Azért sem, mert fentebb írtam, hogy a mesterség profit alapú. Azért csinálok valamit, hogy cserébe kapjak valamit. Azon túl, hogy szeretem, vagy sem. 

Ha még az ősi időkről beszélünk, a csereberét nem számítanám szakmának, ergo a sales kiesett és amúgy is, nagyon korán törzsekben kezdtük az életünk, ahol minden vadászott és összegyűjtött élelmet, vagy bármit, megosztottak a csoportban. Nem volt adó, nem volt kamat, ha valamit kölcsönkértem, visszaadtam. Aztán maximum nem 3 piros bogyót, hanem 4 sárgát adtam vissza.

Viszont ahogy 2 emberről van szó, ezt a 2 embert össze kell hangolni az együttműködéshez. Kihozni a szinergiát az emberekből, hogy a kettejük munkája ne 2 legyen, hanem 2,5. Eleve ezért is verődtünk még régen csoportokba, hogy megosszuk a feladatokat, az őrködést, a vadászatot, a gyűjtögetést, az utódok nevelését...

Sőt, ha nem hinnéd, még az állatvilágban is vannak falkavezérek, alfák. Kurvákat és sales-eseket nem nagyon láttam a discovery-n, sem az ngeo-n.

Kihagytam jópár szakmát, elnézést kérek az érintettektől. Talán egy másik cikkben részletezem, hogy az IT programozó, a sofőrködés, az orvoslás, a könyvelőség meddig vezethető vissza a nagyjából 150.000 éves emberi és a 4.500.000.000 éves földi történelemeben.

Ezzel zárom soraim, mert úgy vélem, ennél régebbre és még (tudatos) mesterségnek tekinthető tevékenységi körre nem tudok jutni.

 

(azóta született folytatása is)