egy pusztító gondolat

Az egyik legpusztítóbb gondolat, ami a világon elterjedt:

"mert nekem ez jár" (USA-ban úgy is ismerhetik, hogy "mert jogom van hozzá")

ezt a gondolatot és hozzáállást el kéne pusztítani

6-ways-to-kill-a-good-idea.jpg

Hogy miért? Mert semmi sincs az ellenoldalon. Valamit akar az ember ilyenkor semmiért. Ezért terjedtek el a pénzügyi átverések, kecsegtető befektetésekkel, nulla (vagy nagyon minimális) befektetéssel csillagászati vagyon elérhető. Vagy egészség tekintetében. Ismerős lehet a következő gondolat, "az a kis desszert még belefér, mert megérdemlem".

Véleményem szerint ezért is van ennyi kövér ember, de ne szaladjunk ennyire előre.

Tisztázzuk már most. Nincs ingyen ebéd

Az alap gondolatomat erősítette meg az a hozzáállás is, hogy "mindent megadok a gyereknek, (amit én nem kaphattam meg gyerekkoromban)". A legrégebbi ilyen mondatot még a 90-es években hallottam, amire emlékszem, még általános iskolában egy szülő mesélte egy másik szülőnek. Sokáig azt hittem, hogy ez a rendszerváltásnak volt betudható, mert az emberek felszabadultak és az elnyomás időszakát nem akarták tovább adni a következő generációnak. Azóta kiderült, hogy ez világszinten volt jellemző, és nem igazán köthető makroökonómiához, vagy politikai helyzethez, inkább "szülői felfogáshoz", amennyire meg tudtam állapítani.

Nagyszerűen sikerült mint mostmár tudjuk. Megszülettek a "millenálisok". Amit a gyerek akart, megkapta, mindenféle előzmény nélkül. Néha próbálkoztak a szülők olyannal, hogy jó jegyek után, vagy szoba kitakarítása után kap csak valamit, vagyis kiérdemel valamit, de aztán elmaradt, a gyerek jobban kérte (értsd ahogy akarod) és végül megkapta. Néhány család, még adósságba is verte magát amiatt, hogy megadhasson a gyereknek mindent. Szóval a gyerekek egész generációja nőtt fel úgy, mintha a disneylandbe született volna.

Mellékesen jegyezném meg, hogy a disneyland-be a belépő 135 dollár 1 napra (10 év felett), plusz parkolás, plusz kaja, plusz esetleg szállás. Ha több napra mész, kicsit olcsóbb a napi jegy, viszont akkor szállásról is gondoskodnod kell. Szóval egy ilyen hétvégi kiruccanás egy (4 tagú) családnak lazán egy 1000-es. Dollárban. A gyerek persze élvezi, a szülő meg örül, hogy a gyerek boldog. 

Aztán a millenálisok kikerülnek a szülői fészekből és berepülnek a pénzkeresés világába. Azt hiszem ezt a történetet is hallottuk már. Vagyis hogy egy millenális, egyetemről kikerülve nulla tapasztalattal is olyan fizetést kér, mint anyja és apja együtt keres.

És itt tartunk ahol.

De térjünk kicsit vissza a szülőkre. Mert mindenki szegény "új generációt" okolja. Kérdem én, ki nevelte fel őket? Az idősebb generációnak okolnia a fiatalabbik generációt a hibáikért nagyjából olyan, mintha gondosan felforralnák a vizet, magukra öntenék és a szobában tévéző gyerekre fognák a dolgot.

Kinek a felelőssége felnevelni a gyerekeket? Úgyvan, a szülőké. Nem a társadalomé, nem az óvó, vagy tanárnénié. Bocs, ha ezzel újat mondok. Gondolkodj el rajta. Mert például, ha csak az adójóváírásért vállaltál gyereket... Gratulálok.

Na mindegy.

Nézhetjük ezt társadalmi szinten is, de érdemes mindig önmagunkból kiindulva magunkat rendbe tenni először. Figyeld meg magadon, hogy hányszor fut át a fejedben az a gondolat, hogy "mert megérdemled", vagy "mert neked ez jár". Azt is figyeld meg, hogy milyen helyzetekben fordul ez elő veled. Párkapcsolatodba esetleg? Munkahelyeden? A tömegközlekedésen? Az a bizonyos mérleg ki van egyensúlyozva ilyenkor? Biztosan megtettél mindent, hogy valóban "megérdemeld", amit elvársz a másik féltől? Legyen egy aktuális a dolog. Biztosan minden adót befizetsz, hogy aztán legyen belőle "alanyi jogon járó szolgáltatás"? Egy másik érdekes kérdés, átgondolva jelenlegi helyzeted, mit tettél az elmúlt 2 évben, hogy jobb legyen az életed? És mit tervezel tenni annak érdekében, hogy legyen 2 év múlva? (látod, kiemeltem az aktív igét, hogy véletlen se gondolj arra, hogy majd te inkább várod a sültgalambot)

Ezen felül, ne csak arra gondolj, hogy most mit okozol egy ilyen döntéssel magadnak, vagy másoknak, hanem hogy a sok kicsi ilyen gondolat, illetve a sok rövidtávú gondolkodás összeadva mit nem okoz inkább. A jövő végtelen, te pedig csak a holnapra gondolsz?

Este az autópályán is felkapcsolod a reflektorokat hogy messzebb láss és gyorsabban, biztonságosabban haladhass, akkor az életedben miért csak nappali fénnyel közlekedsz?

Ha meghalt a tehened, haljon meg a szomszédé is?

Ha a szomszéd nem csinálja, akkor te sem csinálod? Akkor ki fogja megcsinálni? Elvárod hogy más megcsinálja, de te nem tennél odébb egy gyufaszálat sem?

Összefoglalva.

Nincs ingyen ebéd. Nincs olyan, hogy neked csak úgy a "két szép szemedért" jár valami. Nincs olyan, hogy "felfedezek", mert azok is akik erre utaznak, rengeteget tesznek azért, hogy felfigyeljenek rájuk. Nincs okozat nélküli ok. Bármi, amit teszel, vagy épp nem teszel, valamit okoz az életedben. 

Itt az ideje kezedbe venni az életed irányítását és kevesebbet foglalkozni azzal, hogy a szomszéd mit csinál.

jesustakethewheel-1200x700.jpg