Ez a sok szöveg, és mégis MIÉRT, HOGYAN, MI is ez?

 

Az egyik legfontosabb gondolatmenet, ami a világot is megváltoztathatja.

Hogy miért? (teszem fel ironikusan a kérdést)
Mert ez a kérdés hozzásegítheti az embereket megérteni személyes miértjeiket, aztán később a jobb és hosszabbtávú gondolkodásmódhoz, amivel társadalmi szinten is érződni fog a javulás.
Biztos hallottatok már a Maslow piramisról.
Ez az féle kép jól mutatja, mikor kezd el az ember fejlődni, vagyis mikor kerül ki a "spirálból" és kezdhet el boldog lenni, kezdet el távlatokban gondolkozni.
Visszautalnék egy másik cikkemre, ahol is azt elemeztem, hogy "úgy tűnik", hogy a vonal alatt, vagy felett vagy. Ezt te érzed. Lehetsz milliomos, egy új kocsival, családdal, mégis érezheted magad boldogtalannak. Néha a saját elvárásaid magaddal szemben döntenek romba, nem a külvilág. Vagyis valójában mindig saját magunk alkotjuk meg a külvilágunk és belsőnk világunk is. Akkor vagyunk boldogok, amikor boldogok akarunk lenni. Akkor vagyunk elégedettek, amikor azok akarunk lenni.
Hogy lehet, hogy van, amikor az embert előléptetik és több pénzt is kap, mégsem boldog? Megváltoznak az elvárásai saját magával szemben és nem igazítja hozzá céljait, hozzáállását, énképét. Ha nem tudod elképzelni magad abban a helyzetben, bizony rosszul fogod magad érezni. Lehet akarni a több pénzt, de sosem, sosem lehet például a felelősséget áthárítani másra. Valójában, mindenért, amit teszünk, ami történik velünk mi vagyunk a felelősek. (balesetek, véletlenek előfordulhatnak, viszont az életünk nagy részét, ha hiszed, ha nem, vissza lehet vezetni saját döntéseid eredményére).
Mielőtt tovább mennénk, mesélnék egy érdekes dolgot a belsőnk és külvilágunk ok okozati összefüggéséről. Szerinted a mosoly, a magabiztos testtartás ésatöbbi okozatok. Okozatai valaminek, ami hatással volt rád. Képzeld, hogy nem. Ez egy érdekes ok-okozati összefüggés. Merthogy gondolnád, hogy az egyenlet így néz ki:
Ok -> okozat
Pedig
ok=okozat vagyis ezt elfogadva ez is igaz: okozat=ok
Vagyis ha mosolyogsz, boldog leszel. Ha úgy jársz kellsz, hogy egyenes a hátad, mintha magabiztos lennél, magabiztos is leszel.
Volt egy felmérés, ami a piramis gyakorlati részét mutatja be. És egyben azt is, amikről eddig szó volt, ideértve, hogy a "pénz csak papír" és hogy miért gondolkodj úgy, mintha lehetőségek tárháza lenne elötted.
"Their primary experiment had two parts. First, they asked a group of people to imagine they needed to pay $300 for a car repair. After that, they gave the participants tests to determine their IQ. In this version of the experiment, there was no significant difference in response to the intelligence test between poor participants and wealthy participants.
However, when the same experiment was conducted with a $3,000 car repair, the result was very different. The poor participants did significantly worse on the intelligence test than the wealthy participants – in fact, they scored 10 to 12 points less, about the difference between how you'd score after a good night of sleep and how you'd score after an all-nighter. The authors theorized that this was due to the loss of mental bandwidth – that it would be difficult and stressful for the poor to figure out a way to come up with $3,000, while the rich would have enough money to cover the expense without worry."
Ehhez hozzá tartozik, hogy ez amerikai kísérlet, ahol kb csak new yorkot leszámítva, nem tudsz mozogni mindennapi módon kocsi nélkül. Ez a kísérlet nagyjából annyit tesz, hogyha azon kell gondolkodnod, hogyan teszel ételt az asztalra, vagy hogy nincs vágyadnak megfelelő szeretetben és elismerésben részed, mert a kocsid, azaz a megélhetési forrásod mozgatórugója tönkremegy, vagy otthon összevesztél, elhagyott a párod, veszekedés van minden nap otthon, akkor más döntésekben is rosszabbul döntesz. Kevesebb információt gyűjtesz ilyenkor rosszabb minőségben, mert azt hiszed idő híján vagy és nem távlatokban, hanem a máról holnapra gondolkodsz.
Ennek ellenszere. Nem nem az hogy nyerj a lottón, vagy lopj pénzt, hogy gyorsan kikerülj ebből… SOHA, DE SOHA NE ÁRTS A MÁSIKNAK. (Lehet lottózni, csak ne abban reménykedj, mert megfelelő felfogás nélkül tönkremész bele idegileg, pénzügyileg).
Emlékszel a korábbi cikkemre? "lehet nehéz lesz, lehet időbe kerül, de lehetséges" itt is, fegyelmezetten, lehet megszorításokkal, de sikerülhet, ha te is úgy akarod. Ha nagyon mélyen vagy, akkor is át tudod élni. Lehet, hogy akkor még nehezebben? Igen. Erős fegyelemmel akkor is lehetséges. Lehet több energiádba kerül, több megszorításba, vagy lehet több időbe. Szerencsére azonban általában vagy ez, vagy az. Vagy több idő, vagy erősebb akarat.
Az egyik módszer amit olvastam, Brian Tracy-től, hogy tedd félre bevételed 10%-át. Lehet csak 5%-ot tudsz? Akkor annyit. A lényeg, hogy tegyél félre. Mindig. Hogy miért? Mert ha a tudatában leszel, hogy van tartalékod, akkor elkezdesz jobb döntéseket hozni. Felkerülsz a piramis felső 3 sorába. A jobb döntések aztán, távlatibb gondolkodásmódhoz vezetnek, és ahogy fentebb olvashattad, a távlatibb gondolkodás rád is hatással lesz pozitív irányban.
Társadalmi és marketing nyomás hatására, akár átfuthat egy kép a fejedben, hogy a boldog ember új kocsival jár, a legújabb telefonja van, qrva nagy a tévéje… Találkoztam boldog emberekkel falukban, vályogházakban saját maguk termesztik a zöldségeket és igen alacsony nyugdíjból élnek. Mégis hogy lehetnének boldogok az előző képpel szemben? Olyan énképük van, amivel ők teljesen harmóniában élnek. Ez a balansz a kulcsa mindennek. Törekedj arra, hogy balanszban legyél. Énképed és céljaid összhangban legyenek a külvilágoddal. Ha ez nincs meg, sosem leszel igazán boldog.
Van egy barátnőm, aki kinn élt tájföldön recepciósként egy hotelban. Na tegye fel a kezét, hányan szeretnének az édenkertben élni, tengerparton, napsütésben, mindig jóidőben? Tudom, hogy te is. De legalábbis egy ideig biztosan csak mert miért ne, kipróbálni. Szerinted könnyű volt elszakadnia itthonról? Könnyű volt minden barátot hátra hagyni arra az időre? Megérte? A válasza az volt, hogy igen. Te is megtehetnéd? Igen. Te is tehetnél egy nagyot és ennyire életed megváltoztató lépést? Igen. Miért nem teszed? Valószínűleg azért, mert nem vágysz rá (eléggé). Ha (eléggé)vágynál rá, hidd el, senki nem állíthatna meg.
És itt elérkeztünk a legalapvetőbb célokig. Milyen is egy jó cél és mikor tudjuk azokat elérni?
A leglényegesebb dolog, hogy olyan legyen a cél, amire igazán VÁGYSZ. (Emlékeztetőül, a cél nem lehet eszköz, a cél csakis érzés lehet). Aztán, legyen a cél elképzelhető, vagyis olyan cél legyen, amit még el tudsz képzelni, ami aztán az énképedbe is bele fog illeni. Lehet nagy célod, de le kell bontanod először arra a kisebb célra, amibe bele tudod magad képzelni.
Ha nem vágysz rá eléggé nem fogsz érte megtenni mindent. Ha nem illik bele az énképedbe, nem is leszel tőle boldog, vagy egyszerűen a tudatalattid hadakozni fog veled hogy elérd, ami aztán a vágyaddal fog ellentétes lenni, ami nagy őrlődést okoz majd, ami aztán oda vezet, hogy kínkeserves időszakod lesz és lehet meg sem fogod tudni mondani miért.
A harmadik pont, ami szükségeltetik ahhoz, hogy elérd a céljaid, hogy legyen a céljaidnak időkorlátja.
Ezt a három dolgot betartva minden célod eléred. Bizonygatnom sem kell, hogy igazam van, mert ez így működik. Légy őszinte magadhoz, amikor valami sikerül, vagy nem. Kövesd nyomon a lépéseket és eredményeid. Hogy mennyire vagy szigorú a céljaiddal, az a te döntésed. Mozgathatod az határokat, előre és hátra is. Változtathatod a priorizációját is. A lényeg, hogy kezdd el.
Szóval a célhoz kell, hogy
  1. Vágyj rá,
  2. Elérhető legyen (az énképed harmóniája)
  3. Legyen határideje
dehogyaztánbiztosan sikerüljön: 
  1. Írd le,
  2. kövesd nyomon és
  3. változtasd szükség szerint.

Kimaradt a "mi". A "mit" rád bízom.

     (    (
      )    )
 ................
|              |]
 `----------'

Ha tetszett a cikk, hívj el egy kávéra személyesen és beszéljük át, vagy adj új témát, vagy ha épp nem érsz rá, küldj egy kávét, hogy éjjel nappal csak ilyen cikkeket írjak. Addig is egy "like" és egy "megosztás" is sokat segít.

Köszönöm!