7 alapgondolat a sikeres favágók titka

Röviden, miről is lesz szó

Arról, hogy legyél a saját magad főnöke, és hogy az ahogy a munkára gondolsz milyen hatással van arra hol tartasz az életben, és miután sikerült tisztázni a szó jelentését, segít abban, hogy "meginduljon a szekér".

boss_large.jpg

 

Mielőtt...

Érdemes elolvasni a cikkben hivatkozott korábbi cikkeket. 

Vagy

Egyszer olvasd el most, majd térj vissza pár nap múlva és olvasd el újra. A második olvasásra sokkal több értelme lesz és tele leszel AHA élményekkel olvasva a cikket.

 

Kezdjünk is hozzá

A minap egyik barátommal ültünk egy szórakozóhelyen, és épp az élet nagy dolgai közül azon elmélkedtünk néhány üveg finom sör mellett, hogy olajozottabb legyen a gondolatmenet, hogy vajon a nagyfőnökök és a tulajok hogyan viszonyulnak a mindennapokhoz, hogyan jutottak el oda ahol vannak, milyen életszemléletük lehet, illetve, hogy az miben különbözik az a miénktől.

Arra jutottunk a téma végére, hogy kétféle tulaj van. Az egyik még mai nap is ügyeket intéz, mint ügyvezető (mert vagy nem meri elengedni a "gyermekét", vagy élvezi, amit csinál), és van aki nem vezeti a céget (vagy már a kezdetektől sem ő intézte, vagy keresett egy ügyvezetőt és "nyugdíjba vonult").

Mivel mi is sokat gondolkozunk, hogy valamilyen vállalkozást indítunk, mert minket is elkapott az a népszerű gondolatmenet, miszerint "nem akarunk dolgozni életünk végéig", ezért folyamatosan próbáljuk megtalálni azt a "megfelelő gondolkodásmódot" elősegítő valamit, ami segít átlépni az álomvilágból a való világba és nekivágni a dolognak. 

A gondolatszikrák közepette azt vettük észre magunkon is, hogy a munka szó mennyire félreértelmezett és, hogy az értelmezése a szónak ugyancsak valószínűleg meghatározza, hogy valaki "gazdag", vagy nem "gazdag".

Vannak kifejezéseink, amik meghatározzák a gondolataink és így meghatároznak minket

Mert vannak még olyan kifejezéseink például, mint "csak munkából lehet megélni", vagy "munkából nem lehet meggazdagodni"... 

És amúgy is, hol van az ilyen régimódi dogmákban szó arról, hogy szeretni is fogom, amit csinálok, a napom ébren töltött idejének 65%-ban? Hány szülő tereli például gyermekét olyan munkakörök, szakmák irányába, ezen kifejezések alapján, ami szerinte megélhetést biztosít majd a gyerekének (kb 20 év múlva, aztán eléte végéig), amit a gyereke vagy szeretni is fog, vagy nem, és mikor rájön arra, mit is szeret(ne) már megvan az egyetemi papírja és kevesen váltanak karriert egy diploma után, vagy közben sem nagyon.

Ezt azért hoztam szóba, mert a tévhit szerint a gazdagok nem dolgoznak. Pedig nekik is van munkájuk és dolgoznak, néha még többet is, mint egy "munkavállaló", csupán a feladat- és felelősségi kör más. Nem nehéz ezt elképzelni, mivel már eleve más-más részlegen sem ugyanazt a feladatot látják el. Vannak is ebből frusztrációk kollégák, részlegek, osztályok között is, hiszen a "szomszéd fűje mindig zöldebb". És amúgy is ha mindenkinek ugyanaz lenne egy feladata egy cégben milyen cég lenne az?

“A siker pusztán a szerencsén múlik. Ezt bármelyik vesztes megerősíti neked!” (Earl Wilson)

Jelentkeznél egy "milliomos" állására?

Aztán amúgy is, tudod mit jelent "gazdagnak" lenni? Ne arra gondolj, amire gondolsz egyből a gazdag szó hallatán. Mert lehetsz te milliomos, de tudod-e, hogy mondjuk pénz, vagy időmilliomos akarsz lenni? Tisztában vagy azzal, hogy a pénzzel foglalkozni kell, akár épp többet akarsz belőle, vagy csak tartogatni akarod? Sokan mondják, hogy a pénz hatalommal jár, és az is ismeretes, hogy a hatalom pedig felelősséggel jár. Gondolom akkor az sem meglepetés, hogyha időmilliomos vagy, akkor az idődért vagy felelős és hogy mihez kezdesz vele, az rajtad múlik? 

Mert

tumblr_owxir2wcnz1rhy0pco1_1280.jpg

Tudd, hogy mi a különbség türelmesnek lenni és elvesztegetni az időt.

Ez pedig együtt jár azzal, hogy

Nem az a lényeg, mid van, hanem mihez kezdesz vele.

Plusz sokkal hatásosabb, ha eléred a saját sikered, mint ha az öledbe csöppen. (gazdagnak születni, nem ölébecsöppenés, mert mindenki csecsemőként kezdi, viszont az elvárások s szülők irányából más és ha olyan a helyzet, magasról nagyobbat lehet esni, gondolj csak bele hány újgazdag gyereke herdálta el a pénzt? Sok) Ezért ajánlatos, hogy 

quote-chop-your-own-wood-and-it-will-warm-you-twice-henry-ford-34-63-08.jpg

darabold fel a saját fádat és kétszer fog felmelegíteni.

 

A 7 alapgondolat, a közös nevező a tulajok körében

Azt sikerült végül megállapítani az sörrel olajozott beszélgetés közben, hogy mindegyik vezetőben, akit ismerünk, vagy akiről olvastunk van egy közös, mégpedig hogy valószínűleg mindegyik olvasta a következő idézeteket és érti is ezek jelentését.

1. Lézerfókusszal belőtték a célt és mint egy tomahawk rakéta, haladnak a cél felé, kikerülve az akadályokat, néha kicsit korrigálva az útvonalon, viszont a cél felé haladnak, megállíthatatlanul. Vagyis tudják, mit akarnak, ami feltételezi azt is, hogy ismerik önmagukat.

a_goal_without_a_plan_is_just_a_wish.jpg

A cél terv nélkül, csak egy kívánság.

2. Tartja még az egyik idézet, hogy 

image_10-08-00-05-14-001.jpg

ha 6 órám lenne kivágni egy fát, az első 4 órát a fejszém élezésével tölteném.

3. Arról is volt már szó, hogy 

albert-einstein-kamatoskamatidezet.jpg

"A kamatos kamat a világ nyolcadik csodája. Aki érti, megkeresi, aki nem... az fizeti”

4. Egy no comment poszt is utalt már rá, hogy érdemesebb okosan nekivágni, mint erővel.

tumblr_owmsdrtodn1rhy0pco1_1280.jpg

5. Korábban megosztottam azt a gondolatomat is, miszerint

quotes-the-secret-of-succes5_1.jpg

a siker titka a türelem.

6. magáért beszél, hogy

8d23729176aa9c7c85362b19683e9ab3.png

Kezdd el, ahol vagy. Azzal, amid van. Tedd meg amit tudsz.

7. és végül:

tumblr_oww9uelkya1rhy0pco1_1280.jpg

A kulcs a sikerhez, hogy kezdd el, mielőtt készen lennél.

Az 1x1

Hogy kapcsolódnak össze ezek az idézetek, amik közt úgy tűnhet van átfedés? Van is kicsit mindegyikben. És hogyan kapcsolódik ez ahhoz, hogy valaki tulajként gondolkozzon?

"Nagyon egyszerű". Persze, nekem már az, hiszen én írom a cikket, tudom, miről szól és mi lesz a vége. Nemsokára neked is pofonegyszerű lesz.

Az idézeteket kapcsoljuk össze és vegyük észre a párhuzamot és a közös tényezőt.

Mindenki és minden cég kicsiben kezdte, aztán tesztelték, hogyha ezt vagy azt csinálják másképp, az milyen hatással van az eladásokra és bevételre. Ami működött, azt hagyták, ami nem, azt leállították. És így tovább, és így tovább. 

edison-on-failure.jpg

Nem buktam el. Csak felfedeztem 10000 módot, ami nem működik. (vagyis 10000 módját annak, ahogy nem lehet villanykörtét előállítani)

Az amazon papír könyvekkel kezdte és 1 városba szállítottak csak. A Google, az Apple és a Microsoft is garázscégek voltak kezdetben, és a Facebook is csak 1 egyetemen volt elérhető kezdetben. Aztán nézd meg most őket.

Mindent apránként raktak össze. Türelmesen. Ésszel. (hogy ezen belül hogyan jutottak el eddig nem e cikknek a témája). Eltervezték, belőtték a célt, előkészítették a terepet és nem ugrottak bele egyből a közepébe, ahogy az úszó sem a pálya közepéig ugrik és kezd el úszni és a rántott csirkét is tányérokkal kikészített asztalon és előmelegített olajjal kezded csinálni. Elengedhetetlen tényező, hogy arra koncentráltak, amiben jók. Szerinted a Microsoft kihúzta volna addig, még megvárja a Windows 10-es verziót? Vagy az Apple, még kitalálja a iPhone-t, jelenlegi legnagyobb bevételi forrását? Gondolhatod, hogy a "nem" választ várom a költői kérdésekre.

tumblr_oww0koywjk1rhy0pco1_1280.jpg

Azonban minden növekedéshez kell bátorság, mivel minden, ami fejlődéssel kapcsolatos, kívül esik a komfort zónán (akár cégről van szó, akár egyénről, hiszen a céget is emberek irányítják). És mint tudjuk, a komfort zóna olyan kényelmes és azon túl szörnyek és mumusok vannak, akiktől a saját agyunk akar megvédeni minket.

Viszont ők valami nagyot akartak alkotni, meghódítani a világot, ezért összekapták magukat, felkötötték a gatyamadzagot, "megették a békát" és nekiláttak álmaik megvalósításához, vagyis más szóval elindultak a siker útján.

Mi a trükk?

Kitartással és türelemmel végül aztán elérték a sikert. Ott vannak a cégük élén, viszont lényegében mondhatni flexibilis munkaóraszámmal dolgoznak, mert megtalálták a megfelelő embereket a megfelelő munkára. Vagyis jobban mondva a feladatra.

Hogy miért javítottam ki a "munka" szót "feladatra"? Mert egy tévhit, hogy szerinted a "gazdagok" nem dolgoznak. Emlékszel az Elmélet vs Gyakorlat cikksorozatra? Abban kifejtettem, hogy a döntéshozók, azért vannak ott ahol, mert nagyobb felelősségvállalási szintet képesek bevállalni. (az sem elhanyagolandó néhány helyzetben, hogy a nagyobb felelősségvállalás magasabb pénzzel is jár). Képzeld el ezt tulajdonosi szinten, akár cégről, akár egyéni vállalkozásról legyen szó. Egy cég, mint egy saját gyerek, és a gyerekedről gondoskodsz körmöd szakadtáig akár. Bill Gates is visszatért, Steve Jobs is a saját vállalatuk élére, miután ott hagyták.

Viszont még egy "munka vállalónak" megvan az a kényelme, biztonsága, hogyha mondjuk lebetegszik, akkor is kap valamennyi fizetést, vagy például, elmehet szabira, anélkül, hogy a havi fix jövedelme változna, addig egy "egyéni vállaló", annyiban különbözik egy "munka vállalótól", hogy más a szerződése és nem főnöke van, hanem ügyfelei. Egy "munkavállaló" leteheti a munkát a napi 8 óra robot után, viszont egy vállalkozó mindig dolgozik, ha esik ha fúj, hiszen nem fix bére van. Neki annyi bevétele van, amiért megdolgozik, nem amennyit kialkudott a bértárgyaláson. Mondhatni nem órabére van, hanem teljesítmény bére.

De miért is olyan nehéz "munka-vállalóból" "egyéni-vállalóba" átlépni? Itt álljunk is meg kicsit. Mert ha azt hiszed, csak akkor vagy egyéni vállalkozó, hogyha erről papírod van az adóhivataltól, tévedsz. MINDENKI egyéni vállalkozó. Te is, a pénztáros is a boltban, vagy egy ügyvezető egy nemzetközi cégben. Nem csak egy sales-es, aki pénzügyi tanácsokkal keres meg ismerőseiden keresztül, vagy az asztalos, aki maszekban dolgozik.

Leesett már, hogy ebből a megfontolásból, és eddig amiről szó volt, arra akarok kilyukadni, hogy egy egyéni vállalkozó is tulaj? És mivel MINDENKI egyéni vállalkozó, saját magadnak vagy az ügyvezetője, tulajdonosa, CEO-ja, elnöke? Ha még mindig kéne segítség, akkor: MINDENKI TULAJDONOS, TE IS (mivel része vagy a mindenkinek).

 

Összefoglalva,

ha gazdag vagy, nem azt jelenti, hogy minden szép és jó lesz, azt tehetsz és akkor, amikor akarod, sosem fogsz aggódni az életben, kisimulnak a ráncaid (max a botoxtól, amire pénzed van), hiszen

ha eddig is aggódtál a pénzért, még több pénzért még jobban aggódhatsz majd.

Például, kezdő jogsival egy 200 lovas kocsit felelőtlenség vezetni, de még akkor is óvatosan kell vele járnod, ha (csak) egy 130 lovas autóból ülsz át egy erősebb autóba. Meg kell tanulnod irányítani az új erőt, a hatalmat. Ugyanígy a kis és egyre nagyobb pénzzel is meg kell tanulnod bánni. (szerinted hány lottó nyertesnek van meg még a pénze?)

Ami ugyancsak tévhit, hogy amikor több pénzed van, nem a mennyiség, hanem általában a minőség változik. Ezt saját tapasztalatból mondom és a körülöttem lévőkön figyeltem meg. Ha egy jobb beosztásba kerülnek, megérdemelten, nem több ételt vesznek ugyanannyiból, hanem minőségibbet, vagy egészségesebb(nek hitt) ételeket italokat.

Hiába van annyi pénzed, mint 1000 másiknak, akkor is

egy seggel egyszerre csak egy lovat lehet megülni.

Akkor hogyan is lehet belőlem tulaj?

Ha már úgy döntöttem, hogy a tulajdonosi irányba veszem az irányt, azaz elfogadtam a tényt, hogy önmagam tulajdonosa vagyok, elfogadtam azt is, hogy azt szeretni fogom csinálni. Szeretni fogok tulajnak lenni. Szeretni fogom, mint munkát, mint munkakört, mint pozíciót, minden pozitív és negatív oldalával (ennyi erővel úgy is mondhatnám, hogy jóban-rosszban, egészségben-betegségben kitartunk egymás mellett)... És tisztában vagyok vele, hogy miért csinálom az egészet. Ezt a gondolatot, vágyat pedig sosem felejtem el, hogy a nehéz időkben is emlékeztessen arra, miért váltok "karriert", azaz gondolkodásmódot...

Akkor is az marad a végére, akárhogy csűröm csavarom ezt a témát, hogy kezdd el valahol. A gondolkodástól nem leszel gazdag.

Mert egy, ahogy mondani szoktam

Amíg csak a fejedben létezik nem ér semmit.

vagyis ha már leírtad egy papírra, vagy elmondtad valakinek, már többet ér, már valami elkezdődött, de amíg csak gondolkozol rajta, addig nincs semmi értéke

mert kettő: 
motivational_quotes_6.jpg

más szavakkal, "ha el sem indulsz, hogy várod, hogy odaérj ahova akarsz"?

 

Mégegyszer a fő üzenete ennek a cikknek

Nem főnököd van, hanem megrendelőd, ügyfeled. Nem beosztott vagy, hanem vállalkozó tulajdonos. Szavakba öntve Te vagy a saját magad tulajdonosa és viselkedj is úgy, gondolkodj is úgy. 

 

 

     (    (
      )    )
 ................
|              |]
 `----------'

Ha tetszett a cikk, hívj el egy kávéra személyesen és beszéljük át, vagy adj új témát, vagy ha épp nem érsz rá, küldj egy kávét, hogy éjjel nappal csak ilyen cikkeket írjak. Addig is egy "like" és egy "megosztás" is sokat segít.

Köszönöm!