átlag(os) vagy

jim_rohn_quote.png

You are the average of the five people you spend the most time with. - Jim Rohn

"A körülötted lévő 5 ember átlaga vagy, akivel a legtöbb időt töltöd".

 

Arról már volt szó, hogy mint kisbaba te csak figyeltél. Néztél ki a fejedből és szívtad magadba az információkat, tanultál a környezetedtől. Azonban azt a múltkori cikkben nem tettem hozzá, hogy felnőttként ugyanezt teszed, ezért sem mindegy hol laksz és kik vesznek körül. Jobban megfogalmazva, kikkel veszed magad körül. Kisbabaként ezt nem tudod befolyásolni, de mint egyetemista, vagy inkább dolgos felnőtt már igen. Mert hiszen csecsemő korodon túl vagy, a tejfogaid is lecserélődtek már, viszont tudatalattid folyamatosan figyel mindent és beépíti a gondolataidba. A csordaszellem miatt, vagyis aki beilleszkedik túléli elv alapján, te is azzá leszel, ahol élsz, akikkel élsz. Képzeld el, mennyi erő kell ahhoz, hogy valaki felálljon és kitűnjön a saját környezetéből, a tömegből.

Az idézet ugyan "embereket" említ, viszont ezzel így, nyersen értelmezve sosem értettem egyet, mert ezek az emberek véleményem szerint metaforikusan értendőek. Ne csak olyan személyekre gondolj, akiket ismersz és kezet rázol, vagy találkozáskor puszit adsz, mint például ismerős, vagy barát, családtag. Hanem terjeszd ki ezt a gondolatmenetet a tévére, a rádióra, a tömegközelekedésre, a zenékre amiket hallgatsz és hallasz, a munkahelyedre (ahol, legalábbis fejben biztosan, a hétköznapjaid ébren töltött idejének nagyjából 75%-át töltöd), mindenre, ami emberekkel kapcsolatos, és időt töltesz velük.

Emlékszel? Az vagy, amit megeszel

03145d4efc13da8e5e317fa6078cdb09.jpg

 

Sajnos a barátokkal, kedveseddel, családdal, nem töltesz olyan sok időt, ha csak percekben, órákban, százalékosan mérjük. Minőségi időt ugyan (valószínűleg) velük töltesz, viszont időarányosan akkor is kevesebbet töltesz velük, mint akár a melletted ülő kollégával, a főnököddel, vagy a telefon, vagy akár az e-mail túlvégén lévő ügyféllel.

Ne csak 1-1 emberre gondolj, hanem vedd úgy, hogy a környék ahol laksz, vagy a szomszédok általánosságban, 1 "ember". A szomszédos asztalnál ülő kollégád 1 ember, viszont az 1-2 (összetolt) asztal távolságon belül ülők összessége, átlaga is 1 ember. Lehet kedvenc ügyfeled, de az ügyfeleid összességében 1 "embernek" számítanak. A busz, mertó, villamos utasai is 1 "ember".

Ezért inkább nevezném "ember csoportnak" azt az "embert" az idézetben.

Megemlíthetnéd azt is, hogy, hogy milyen tömegközlekedés, te kocsival jársz, lényegében nem találkozol emberekkel. Én meg erre kicsit cinikusan reagálnék, hogy nagyon mázlista lehetsz, ha nem dugóban ülsz az út felében, olyan autók közt, amit emberek irányítanak, vagy előrevetítve az önvezető autók világát csak ülnek benne. Plusz nagyjából kizártnak tartom, hogy ne hallgass rádiót közben, amiben rengeteg reklám és duma van.

Akár így, akár úgy, de körülöttünk emberek élnek, léteznek, hacsak nem te vagy Maugli, vagy Tarzan. (és nézd meg, őket állatok vették körbe és állatok lettek.) 

 

Tanulság? Mit vigyél haza ebből?

A legnehezebb téma, ebben a témakörben, hogy a csak a családod nem válogathatod meg, viszont hogy mennyi időt töltesz velük, azt igen (ha netalántán erre szükség lenne). A barátaidtól kezdve viszont már megválogathatod az embereket magad körül.

 

Azt is te választod meg, hogy hol laksz. A munkahelyeden is változtathatsz, és ha úgy érzed, csak a fizetési csekkért jársz be, és sem inspirációt, sem fejlődést nem kapsz. Cselekedj. (ha olyan a szakmád, ami csak rossz munkahelyekre vinne, válassz másik szakmát, vagy csinálj te egy jó munkahelyet a szakmádban lévőknek). Tele van az internet olyan lehetőségekkel, hogy karriert változtass. Nincs lehetetlen.

A környezeted saját énképed kivetülése. Ha nem érzed jól magad, nincs harmóniában a külvilágod a belső világoddal. Találd meg az okát (a hogyan egy példája, hogy kezdd el leírni pontonként, hogy mi a hiba, hol a hiba, nem fejben, papírra kézzel, tollal), és tervezd meg a javítási folyamatot.

Emlékszel, amilyen belül vagy (amilyennek látod, elképzeled magad), olyan a külvilágod. Viszont az ok=okozat szabállyal, amilyen külvilágot választasz, olyan leszel belül. És van ráhatásod, még hogyha nem is érzed mindig, hogy van. 

A te sorsod, a te kezedben van.

five-friends.jpg

kép források: tumblr.com, lifestyle.com.au, 

 

 

     (    (
      )    )
 ................
|              |]
 `----------'

Ha tetszett a cikk, hívj el egy kávéra személyesen és beszéljük át, vagy adj új témát, vagy ha épp nem érsz rá, küldj egy kávét, hogy éjjel nappal csak ilyen cikkeket írjak. Addig is egy "like" és egy "megosztás" is sokat segít.

Köszönöm!